Tájékoztató a Zsámbéki Orvosi Ügyeletről

Tisztelt Betegeink!

Búcsúzunk…

A zsámbéki orvosi ügyelet közel 36 év szolgálat után 2024. február 01-től nem fogad már betegeket.

2022-ben döntötte el a kormány és az egészségügyet felügyelő minisztérium, hogy átalakítja az alapellátás ügyeleti rendszerét. Az ügyelet szervezését és működtetését az Országos Mentőszolgálatra bízta, az országban működő 300 szolgálatból járásonként szervezve kb.160 szolgálat marad meg.

Ügyeletünk 1987-ben jött létre Dr. Fodor Miklós zsámbéki háziorvos kolléga úr kezdeményezésére akkor még öt település lakosságának ellátására hétvégi összevont orvosi ügyeleti ellátást biztosítva. Szolgálatunk az eltelt évek alatt folyamatosan fejlődött, 2004. július 01-től állandó éjszakai és hétvégi ügyeletként működött, 2023 nyarán már 10 település több mint 32.000 lakosának nyújtott folyamatos ellátást.

Az eltelt 36 évben közel 90.000 beteget kezeltünk, közülük 30.000 fő ellátása a rendelőn kívül történt. Az esetek 75%-a az alapellátásban megnyugtatóan kezelhető volt, tehát 67.000 esetben végleges ellátás történt felesleges utazás nélkül. Alapítványt hoztunk létre mely 1996–tól jelentős anyagi támogatást, közel 20 millió Ft-ot biztosított a zsámbéki orvosi ügyelet és mentőállomás működtetői számára, így az évtizedek alatt az ország egyik legjobban felszerelt és a mentős kollégák által is elismerten különlegesen jól működő ügyeletévé vált.

A betegellátások közül azokra az esetekre vagyunk a leginkább büszkék ahol súlyos, életveszélyes állapotú betegeknek, sérülteknek tudtunk segíteni nem egy esetben az Országos Mentőszolgálat kérésére, mivel nem volt szabad kapacitása a feladat ellátására. Több sikeres, tartós túléléssel, maradványtünetek nélkül gyógyuló beteg újraélesztését végezte el az ügyeletünk, akik esélye az életben maradásra minimális lett volna, ha nincs a közelben az orvosi ügyelet.

A betegek akkor is számíthattak ránk amikor a Covid 19 világjárvány alatt a háziorvosi rendelők zárva voltak.

Akik az ügyeleti rendszer átalakítását eldöntötték, azzal magyarázták a változást, hogy az orvosi ügyelet leginkább kényelmi szolgáltatás nyújtott, jelenlegi formájában nincs rá szükség. Természetesen igaz, hogy az esetek egy részében szakmailag valóban nem volt indokoltható az ügyelethez fordulás, de ezzel a döntéssel 36 év fejlődés és munka eredménye válik semmivé. Ahelyett, hogy a jól működő ügyeleti központokra támaszkodva jött volna létre egy új ügyeleti rendszer a mentőszolgálat irányítása és szakmai felügyelete alatt, (jó példa lehetett volna akár Franciaország , ahol a közös irányítóicsoport biztosítja az együttműködést az alapellátás és a mentőszolgálat között), bezárnak közel 200 működő központot, arra hivatkozva, hogy egységes színvonalat kívánnak biztosítani.

Sajnos ki kell mondani, hogy ezzel a vidéken, kistelepüléseken élő emberek másodrendű polgárokká válnak. Az Országos Mentőszolgálat sok esetben a saját feladatát, a mentést sem tudja, csak hosszas várakozás után biztosítani. Nem fog időben megérkezni 30-40 km távolságból azokban az esetekben amikor perceken múlhat a beteg életben maradása.

A betegek számára a mentőszolgálat a 1830-as ügyeleti telefonszámot fogja biztosítani, ezen lehet majd tanácsot kérni, hogy adott településről hova lehet menni ügyeleti időben, ha ellátásra van szükség. Várhatóan a területet ellátó ügyelet a Budakeszi, Fő út 179. alatt jelenleg is működő ügyelet lesz, melynek működtetője 2024. február 01-től az Országos Mentőszolgálat. A 112-es segélyhívószám életveszély esetén folyamatosan elérhető marad.

Végezetül megköszönve a bizalmat amivel Zsámbék Város Önkormányzata ügyeletvezető főorvosnak nevezett ki, címemről 2024. január 31. dátummal lemondok.

Dr. Kocsis Tamás,

Zsámbék, 2024. január