Tájékoztató a új koronavírus betegséggel kapcsolatosan

Tisztelt Betegeink!

Egyre több információval rendelkezünk a 2019 év végén  a kínai Wuhanban kitört, majd egyre nagyobb területeken fertőző koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Sajnos úgy tűnik , hogy Európában sem lesz elkerülhető a járvány, de fontos , hogy nem alakuljon ki pánik hangulat , mert ez tovább nehezítené a  kezelését.

Az alábbiakban néhány a magyar Népegészségügyi Központ Járványügyi Főosztálya illetve a Francia Egészségügyi Minisztérium által kiadott tájékoztatók általam fontosnak tartott  információit közlöm:

 1. A koronavírusok régóta ismert RNS típusú vírusok , melyeknek jelenleg 7 alfaja ismert mely humán megbetegedéseket is képes okozni. Ebből 4 általában enyhe lefolyású náthás illetve felső légúti tüneteket okoz, 2 súlyos légzőszervi betegséget okozhat. Az 2019-ben Wuhanban (Kína) kialakult tüdőgyulladás–járvány hátterében  egy újonnan kialakult altípust igazoltak.
 2. A terjedés forrása jelenleg még nem ismert, feltehetően egy még nem azonosított állatfaj volt a hordozó, de később igazolták , hogy emberről-emberre is terjedhet így ember is lehet a fertőző forrás.
 3. A terjedés módja: Az emberről emberre terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal  történhet (Pl. kézfogás !!)
 4. Lappangási idő:  Jelenlegi ismereteink szerint 5-6 nap (2-12 nap).

Fontosabb tünetek:  Magas láz , köhögés , nehézlégzés , tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérésekkel járhat. Sok esetben csak enyhe tünetek  jelentkeznek , de súlyos életet veszélyeztető légzési elégtelenség is kialakulhat. (Ez hasonló az Influenza vírus fertőzéseknél is, csak ritkábban alakul ki súlyos szövődmény mint a koronavírus fertőzésnél. )

Mivel jelenleg  influenza járvány zajlik Magyarországon sok légúti tünettel rendelkező beteg keresi fel a háziorvosi rendelőket. Fontos , hogy nátha , láz , köhögés esetén ne azonnal koronavírus fertőzésre gondoljunk, mert ez csak  pánikhangulatot okozna.

Mikor kell a koronavírus fertőzésre gyanakodni?

Akut légúti fertőzésben szenvedő beteg magas láz , köhögés,légszomj hirtelen kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától ÉS akinél a tünetek kezdetét megelőző 14 napra vonatkozóan teljesül az alábbi kritériumok egyike:

Olyan az új koronavírussal érintett területen járt, ahol a közösségi terjedés feltételezhető ( 2020.02 25-én kiadott ajánlás szerint az érintett országok:  Kina, Szingapúr, Honkong, Japán, Dél-Korea, Irán  valamint Olaszország egyes tartományai: Lombardia, Emilia –Romagna, Piedmont, Veneto)

Szoros kapcsolatban volt valószínűsített vagy megerősített  koronavírussal fertőzött személlyel.( Ez csak laboratóriumi  módon igazolt vagy kétes esetben áll fenn.)

Mi számít szoros kapcsolatnak?
 1. Egy háztartásban él az igazolt koronavírusos beteggel,
 2. Aki személyes kapcsolatban került  igazolt koronavírusos  beteggel -2 méteren belül,15 percnél hosszabb ideig zárt térben
 3. Repülőúton  bármely irányba 2 ülésnyi távolságban ült  koronavírussal fertőzött beteggel,
 4. Koronavírussal fertőzött beteg ellátásában részvevő egészségügyi , laboratóriumi dolgozó.

Sebészi maszk használata  bármely  felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül–e a koronavírus fertőzés lehetősége. Azt azonban fontos tudni , hogy a sebészi maszkok a fertőzéstől nem védenek , de  csökkentik az esélyét , hogy a már megbetegedett személy másokat is megfertőzzön.

Járványügyi megfigyelés szükséges bármely  tünetmentes személynél aki szoros kapcsolatba   (l. fent) került valószínűsített, vagy igazolt koronavírussal fertőzött személlyel. Ezen személyek megfigyelése 14 napig indokolt.

A francia Egészségügyi Minisztérium tájékoztatót adott ki lakosok számára a javasolt eljárásról.

Ennek szabályait Magyarországon is érdemes megfogadni:

Azon a személyek számára akik a közelmúltban  a járvánnyal érintett országokból érkeztek haza (Kina, Honkong, Singapúr, Dél-Korea , Irán, illetve  Olaszország egyes tartományaiból (l. fent) érkeztek haza  az alábbi szabályok betartása szükséges:

A hazaérkezés utáni 14 napon keresztül:
 • Ellenőrizze a testhőmérsékletét naponta 2 alkalommal.
 • Figyeljen a fertőzés esetleges tüneteinek megjelenésére ( láz,köhögés , nehézlégzés).
 • Használjon sebészi maszkot ha találkozik valakivel , vagy ha ki kell mennie az utcára.
 • Mosson kezet rendszeresen , használjon Hydro-alkoholos kézfertőtlenítőt  .
 • Kerülje a kapcsolatot a veszélyeztetett személyekkel ( terhesek, krónikus betegségekben szenvedők , idősek …).
 • Kerülje azokat a helyeket ahol sokan vannak veszélyeztetettek  (kórházak, iskolák, kollégiumok, idősotthonok…).
 • Kerülje  az összes olyan helyet , ahová nem feltétlenül szükséges mennie(nagyáruházak, éttermek , mozik stb..).
 • Dolgozók/diákok : Ha lehetséges végezzen inkább távmunkát , kerülje a közösségi helyeket ( gyűlések, koncertek, liftek,éttermek, stb…).
 • Gyermekek és kollégiumi  diákok   valamint középiskolások ezen időszak alatt ne menjenek vissza a közösségbe  mert itt nagyon nehéz folyamatosan egész nap használni a maszkot .
Abban az esetben ha észleli magán a fertőzés tüneteit ( láz, köhögés , nehézlégzés ) a hazaérkezést követő 14 napon belül :
 • Hívja   háziorvosát , az orvosi ügyeletet, vagy a  112-es segélyhívó számot ,hogy a további teendőket egyeztethessék.
 • Kerüljön minden  kapcsolatot az Önnel együtt lakókkal, hordjon maszkot folyamatosan.
 • Ne keresse fel háziorvosát a rendelőben , sem az orvosi ügyeletet vagy a  sürgősségi központokat mert potenciálisan  veszélyes másokra , ezzel a fertőzés terjedését okozhatja .

Végezetül gyakoribb kérdések és válaszok:

Kell hordani a maszkot?

Javasolt a sebészet maszk hordása 14 napon keresztül , ha a veszélyeztetett országokból jött haza , akkor is ha nincs panasza. Ezzel a cseppfertőzéssel való terjedést megelőzhető, védheti családját, környezetét .

Milyen  lehetőségek vannak a továbbterjedés megelőzésére?

Bármilyen légúti fertőzés esetén az alábbiak egyszerű  szabályok betartása indokolt, mert ezzel védheti közvetlen környezetét:

 • Mosson  kezet rendszeresen , használjon alkohol tartalmú kézfertőtlenítőt.
 • Ha hirtelen tüsszentenie  kell, könyökhajlatba , ne  a  kezébe tüsszentsen.
 • Egyszer használatos zsebkendőt használjon.
 • Tartózkodjon a kézfogással való köszönéstől, mert kimutatottan ez az egyik leggyakoribb fertőzési mód.
 Információ , tanács kérés esetén ingyenesen hívható zöld szám:

06/80/277-455  vagy   06/80/277-455

Tájékoztatónkat frissíteni fogjuk, kérem figyeljék hírlevelünket.