A Zsámbéki Orvosi Ügyelet tájékoztatója

Tisztelt Betegeink !

A járvány második hulláma megérkezett. Rendkívül fontos, hogy a hatóságok által előírtakat mindenki kötelezően betartsa. A tovább után megismerhetik a részletes tájékoztatónkat!

Változatlanul kiemelt szabály, hogy légúti tünetes betegek a rendelőt ne látogassák, illetve mindenképpen telefonon kérjenek tanácsot mielőtt a háziorvosi rendelőbe vagy az orvosi ügyeletre jönnek.

Sajnos tapasztalatunk szerint egyesek úgy gondolják, hogy a szabályok arra valók, hogy azokat mások betartsák. Sokszor maszk nélkül, de jellemzően telefonon történő egyeztetés nélkül érkeznek sokan az orvosi ügyeletre légúti tünetekkel, esetleg lázasan, arra hivatkozva, hogy nem érték el telefonon a háziorvosukat.

Több alkalommal jeleztük már, hogy ezek az esetek valamennyi alkalommal veszélyt jelentenek az ellátó személyzetre, valamint rajtuk keresztül az egész ellátott lakosságra.

2020.szeptember 01-től visszavonásig az alábbiak lépnek életbe: 

A háziorvosi vagy az ügyeleti rendelőbe előzetes egyeztetés nélkül, légúti tünetekkel érkező betegek (gyanús eset*) esetében a légúti mintavételezés (PCR) vizsgálatot csak abban az esetben nem rendeljük el, ha egyértelműen kizárható a koronavírus fertőzés lehetősége, hiszen banális tünetek mögött is állhat koronavírus fertőzés mely lehet, hogy a betegnek enyhe panaszokat okoz, de más számára akár halálos szövődményekkel is járhat. 

Ez idő alatt a betegnek önkéntes karanténban kell maradnia, pozitív eredmény esetén a lakhely szerint illetékes ÁNTSZ intézkedik a hatósági karanténról és a kontaktus kutatásról.

Vigyázzunk egymásra!

*Gyanús eset: Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok-ban előírtak szerint